Krížovou cestou si Nitrania pripomenuli utrpenie Ježiša na Golgote

30.03.2013 Nitra

Nitra 29. marca (TASR) – Deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista si počas dnešného Veľkého piatku pripomenuli Nitrania i návštevníci mesta, ktorí absolvovali krížovú cestu ulicami mesta.

Organizuje ju miestne biskupstvo spolu so všetkými rímskokatolíckymi farnosťami a každoročne sa na nej stretnú stovky veriacich. Celé rodiny nielen z Nitry, ale aj z okolitých obcí si pripomínajú krížovú cestu Ježiša Krista a jeho utrpenie na Golgote. Tohtoročnú účasť výrazne poznamenalo počasie, pred budovou súdu sa stretlo približne o tretinu menej účastníkov ako po minulé roky.

Prvé zo štrnástich zastavení, Ježiš odsúdený na smrť, bolo pred budovou krajského súdu. Odtiaľ sprievod s krížom pokračoval ulicami mesta. Na chvíľu sa zastavil pri väznici, pred nemocnicou i v blízkosti krížov a historických miest. Účastníci sprievodu modlitbami prosili Ježiša o požehnanie pre trpiacich a o odpustenie hriešnikom.

Na poslednej zastávke pri poľnom oltári na Kalvárii nad mestom modlitbami poďakovali Božiemu synovi za prinesenú obeť a vykúpenie všetkých hriešnikov. "Krížová cesta má svoje vyústenie nie na Golgote, ale pri veľkonočnom prázdnom, oslávenom hrobe a to je aj pre dnešného človeka záruka toho, že ak sa spája vo svojom živote, v každodenných udalostiach s Kristom, má nádej aj na slávne vzkriesenie," uviedol nitriansky biskup Viliam Judák.
 

Vyberte región